Unga vill lära sig mer om ekonomi

Sveriges ekonomi är just nu på topp. Vi är ett skuldsatt folk, men vi mår också ekonomiskt bra. Vi surfar på en europeisk högkonjunktur och det verkar som att vi satsar på rätt saker. Unga behöver lära sig mer ekonomi och vi behöver satsa på kompetensutveckling. Ansvar, kunskap och regler kommer leda oss åt fortsatt rätt håll.

Det är förstås en hel vetenskap som ligger till grund för att avgöra vad en välmående ekonomisk nation behöver. Men tre huvudpelare borde leda oss rätt: ansvar, kunskap och regler. Det finns ansvarslösa, okunniga och yviga aktörer på marknaden som försvårar för ekonomin att blomstra. Och så finns det ett dito av låntagare som inte heller kan ta sitt ansvar. Men därför finns regler. Smslån är ett bra exempel på något som brukar målas upp som en estruktiv bransch, något som inte alls behöver stämma. Tvärtom mår vår ekonomi bra av att vi lånar, betalar ränta och investerar. Tar du smslån hos Strandiafinans genomgår du en skarp granskning; ett högt skuldsaldo, betalningsanmärkningar eller för låg taxerad inkomst gör det omöjligt för dig att låna.

Öka kunskapen

Att låna till deposition, renovering eller shopping är inte alls dåligt. Tvärtom – det är bra. Det är seriösa aktörer som vi behöver för att rusta ett Sverige som en god ekonomisk förebild. Det ska inte vara omöjligt att ta lån, tvärtom mår ekonomin bra av det och gör den rörlig och dynamisk. Den öppnar upp för investeringar som på sikt gynnar hela landet.

Att behöva en kortsiktig lösning på ett ekonomiskt dilemma är en fördel och något en välmående ekonomi behöver. Vi måste bli kvitt bilden av snabblån som något dåligt.

Som arbetstagare är vi inte särskilt oroliga för att bli arbetslösa just nu. Men däremot är arbetsgivarna förbryllade: de har svårt att hitta rätt kompetens till rätt uppdrag. Vi behöver rusta för bättre kunskap bland unga, något som sker på många håll. Dessutom ökar intresset bland unga att lära sig mer om ekonomi.