Ris och ros till startups

Det är för den tioende gången Internetworld utser Sveriges bästa startup-företag. Nu är det har det återigen blivit allt mer populärt att vara entreprenör. Samtidigt höjs ett varningens finger till dem som vill fullfölja sin idé – för det är inte alla som lyckas!

Startup?

En startup är på ren svenska ett nystartat företag. Och allt fler svenskar vill idag fullfölja sin idé om att grunda ett ekonomiskt hållbart företag. Tyvärr är det inte alla som lyckas, berättar Miriam Olsson Jefferey, för SVD. De flesta startups nischar in sig på IT-marknaden. Det handlar ofta om unga, hungriga människor med en idé om att de kan bli rika snabba. För många är drömmen att flytta till USA:s IT-mecka Silicon Valley. Det är framförallt IT-giganter som Google, Twitter och Facebook som inspirerar.

Waitress

Waitress heter företaget som placerar sig på 25:e plats hos Internetworlds årliga tävling om de m16945229-happy-businesswoman-raising-arms-at-deskest lovande startup-företagen under 2015. Waitress har skapat en app som tillåter deras användare att hitta närliggande restauranger, beställa från menyn och betala – allt i samma app. Trion bakom företaget har redan signat ett 60-tal restauranger till sin tjänst. Särskilt nämnvärt är att de har fått restaurangerna i Kista Galleria bakom sig, något som kan ge ett riktigt lyft åt företaget under 2016. Idag har företaget 9 anställda.

Men alla gör inte rätt i sin startup

För många är idén om snabba pengar vad som driver. De företagen lyckas sällan. Tvärtom är det de företag som har en tydligt ledningssystem. Det sägs att de brister som finns i arbetsstyrkan ofta kan kopplas tillbaka till en ledarskapsfråga. Därför är det framförallt viktigt för startups att se efter sitt ledningssystem – det vill säga det tillvägagångssättet som kan kopplas till ett företags framgångsfaktorer. Ett sätt att garantera detta är genom att ordna med certifiering för det ändamålet, något som går att ordna hos Intertek AB

Skattefel vanligt hos startups

Skatteverket har listat de vanligaste felen startups gör i bokföringen. Ofta är det okunskap eller missförstånd som ligger bakom felen, men som kan kosta företaget tusentals kronor. En annan undersökning av Skatteverket visade däremot positivare nyheter – en uppföljning av nystartade företag som har gjort fel visade sig inte ha gjort samma fel vid en ytterligare koll sex månader senare.