Lånetyper du bör förstå i vuxenlivet

Många unga svenskar upplever att de inte har tillräckligt mer kunskap i ekonomiska frågor. Vad för typ av lån är det bra att kunna? Nedan förklaras tre olika lånetyper, alla kan sägas vara viktiga att förstå för att klara sig hyfsat i vuxenlivet.

money-card-business-credit-card-50987-largeEn undersökning från Finansinspektionen visar på att nästan 90 procent av unga vuxna inte vet vare sig vad för försäkringar de behöver eller hur de tar ett banklån. Samtidigt uttalar sig finansmarknadsminister Per Bolund kring saken och menar att många unga faktiskt upplever hela finansmarknaden som komplex och svår. Många tycker nu att privatekonomi bör ges större utrymme i skolan, just för att så många saknar tillräckliga kunskaper i ämnet samtidigt som det är viktigt. Om detta rapporteras det om i bland annat Dagens Nyheter och Dagens Industri.

Läs på själv om privatekonomi

Enligt artiklarna är det i studien endast varannan vuxen som anser sig kunniga nog i ämnet privatekonomi för att kunna ge råd åt unga. Samtidigt anser hela sju av tio unga att de saknar tillräckliga kunskaper på området, något som är rätt så oroande. De unga i undersökningen som redan hade flyttat hemifrån hade dock i betydligt högre grad, mer kunskaper, än sina jämnåriga som fortfarande bodde hemma. Det handlar alltså delvis om eget ansvar och att som individ själv ta steget för att lära sig mer om ekonomiska frågor.

Något som kan vara bra att börja med att läsa, om en vill lära sig mer om privatekonomi, är att reda ut skillnader och effekter av olika slags lånetyper. På den oberoende sajten Hallå Konsument, i regi av Konsumentverket, listas de olika lånetyperna. Kortfattat gör även vi det här, de olika typer av lån du på en grundläggande nivå bör förstå är:

  • Bolån – Det lån du tar när du vill köpa eller renovera en bostad. När man tar ett bolån vill långivaren ha en säkerhet eller en pant i bostaden.
  • Privatlån – Detta lån är ett samlingsnamn för lån som inte är knutet till ett visst objekt och är något som de allra flesta banker erbjuder sina kunder.
  • Snabblån – Detta kallas även för mikrolån eller endast smslån. Denna typ av lån kan man ofta ta snabbt, utan UC. I stället kan det dock vara både höga avgifter eller höga räntor, något som är bra att kolla upp innan du ansöker.