Ekonom – ett framtidsjobb

Arbetsmarknaden har förändrats mycket under de senaste åren och idag krävs det en annan slags självständighet än förr. Det finns mer frihet, men samtidigt också mer rörelse och risker. Ett bra yrke för både nuet och framtiden är ekonom.

En ekonom arbetar med ekonomi. Denne utvärderar och analyserar den ekonomiska situationen hos kommuner och företag. Eftersom samhället snurrar kring pengar – jobb, lön, skatteintäkter – så behöver alla samhällets aktörer en ekonom. Det är inte alla företag eller privatpersoner som har en egen ekonom, men så gott som alla kommer i kontakt med en ekonom, direkt eller indirekt. Oavsett yrke har du alltid nytta av att gå en kurs i ekonomi – både för ditt yrkesliv och privatliv. Om du utbildar dig till byggingenjör, frontex-utvecklare eller någon annan yrkesutbildning, så har du alltid nytta av goda kunskaper inom ekonomi. Om du vill skaffa dig en bra utbildning för framtiden, kan du hitta en passande yrkeshögskoleutbildning hos Nackademin. Då får du alla kunskaper som du behöver för en givande karriär.

Tre anledningar att utbilda sig till ekonom

Det finns många anledningar att utbilda sig till ekonom, här är de tre främsta:

  • Fast anställning och trygghet: Arbetsmarknaden förändras i allt snabbare takt och det blir färre jobb med fast anställning. Eftersom samhället ändå alltid kommer att behöva ekonomer, så är det en utbildning som kan ge fast jobb. Om du vill bo i en storstad och ha en fast anställning är just en ekonomiutbildning ett klokt val.
  • Eget företag: Samhället, hela omvärlden, går mot fler egenföretagare med fler kortvariga projekt och färre fasta anställningar. Eftersom ekonomin blir mer global samt att svenska företag samarbetar och handlar likaväl med utländska firmor som med svenska, är efterfrågan på ekonomer med olika inriktningar stor. Efterfrågan kommer dessutom inte att minska. Som ekonom är det lätt att starta eget företag och få kunder. Du behöver bara ansöka om f-skattsedel hos Skatteverket och kan inom en eller två månader börja ta betalt för dina tjänster.
  • Frihet: Omvärlden är mycket närmare än förr och det är naturligt att resa och uppleva nya kulturer. Idag finns det personer som lever som digitala nomader – de lever och arbetar på resande fot. Som ekonomisk konsult kan du arbeta från både Stockholm, Kiruna och Bali – med mycket frihet.