Bolag rika på familjehem

Det råder en flyktingkris i världen som få kan blunda för. Många flyr till Sverige och många öppnar sina armar för att ta emot på bästa sätt. Dock finns det företag som gör sig rika på familjehem och det kan en diskutera i all oändlighet om det ska behöva vara så?

52627-hands-globeAtt ta sitt ansvar är viktigt. Detta gäller både privatpersoner och företag. Speciellt när det kommer till kriser i världen så är det viktig att man tar sitt ansvar då det är då som en verkligen visar färg. Vi har tidigare skrivit om sociala företag. Och det är underbart att allt fler företag vill visa framfötterna och med det ta ansvar för sin omgivning. Dock kan man läsa i flera nyhetstidningar som företag som skor sig på katastrofen och gör sig rika på familjehem.

Dyrt för familjehem

Tidningen Västerbottens-Kuriren skriver om att en kommun fakturerat 84 000 för att en familj ska få ta hand om ett flyktingbarn. Och Kommunerna kan inte ifrågasätta prissättningen och står handfallna då de måste snabbt och snyggt placera ut barn till olika familjer. Bara i år har det kommit 15000 flyktingbarn till Sverige som är i behov av trygghet och att komma till en bra familj. Men frågan är nu om man borde sätta upp regler som styr hur mycket ett företag ska få ta betalt, för det blir en konstig ekvation om människor lever på existensminimum medan andra blir miljonärer på denna kris. Tyvärr hamnar alla aktörer under samma kam, det finns de som är seriösa och inte tar överpriser, men de hamnar i skymundan när man slår ut det hela. En riktlinje vore att inga aktörer ska få kunna tjäna på en kris. Då skulle man verkligen sålla agnarna från vetet.