Julklappar och ekonomi

Det går mot vintern och jul. Vad blir årets julklapp och hur håller du upp ekonomin under denna ofta kostsamma tid?

jul ekonomiNär julen närmar sig är det inte bara julklappar som ska inhandlas till nära och kära, även julmat, julbord hit och dit, samt julfester och nyårstillbehör tynger ned plånboken. Om du inte har sparat ihop en summa för denna period under året, kan det vara ett alternativ att ta ett smslån utan uc, för att sedan betala igen nästkommande månad, eller i den takt som passar din ekonomi.

Alla har inte råd med årets julklapp

Det är inte alltid alla har råd eller ens vill köpa den utsedda Årets julklapp men ibland vill man ju det. Genom åren har att från elcykel och VR-glasögon varit i fokus, till spikmatta, ljudbok, pokerset, surfplatta, mössan, CD-skivan, kokboken, en doft och Internetpaketet varit utsedda till årets julklapp. I en artikel i Expressen går det att läsa om alla julklappar som gått varmt i den svenska handeln, inte minst i juletider. Det är alltid lika spännande att gissa sig till vad som blir utsett till årets julklapp, och på något sätt blir man alltid lika förvånad varje gång. Det kan vara mer eller mindre kostsamma julklappar, julklappar som folk köper åt sina barn, vänner och familj, eller julklappar det helt enkelt köper till sig själv – för att unna sig det nya, trendiga.

Vad blir det i år?

Det är ännu inte avslöjat vad som blir årets variant av denna omvärldsbevakning, gjord av HUI Research sedan dryga 30 år tillbaka. Avslöjandet sker den 20 november så det är fortfarande 3 veckor kvar att gissa sig till vad det kan vara. Men vad är kriterierna för att något ska bli utsett till årets julklapp? Enligt HUI Research är det detta:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
  • Produkten ska representera den tid vi lever i.

Det är med andra ord en omvärldsbevakning som leder fram till bestämmandet av vad som får utmärkelsen årets julklapp.

Tips på julklappar finns det att hitta lite överallt, bland annat här i en artikel i Café.