Så kan du minska elräkningen

De höga elpriserna har grävt stora hål i många svenskars plånböcker. För att minska den ekonomiska belastningen som elräkningen utgör finns det många bra saker att göra. Att tvätta och ladda elbilen på natten när elpriserna är lägre är två saker som har stor effekt.

Elräkningen är något som tynger många svenska hushåll för tillfället. Genom att se över elförbrukningen kan du ha en stor inverkan på elräkningen och därmed få bättre ekonomi. För att kunna minska elkostnaderna är det bra att ha koll på de aktuella spotpriserna. Gå in på https://telgeenergi.se/elpriset/elpris/spotpriser/ för att dagligen se vad elpriset ligger på.

Ha koll på elpriserna

När du har koll på när elen är som billigast kan du själv styra användningen av dina elprodukter till dessa tider. Det är olika faktorer som styr elpriset som väderförhållanden, priset på utsläppsrätter samt utbud och efterfrågan. Priset på el är generellt dyrare när många använder elnätet samtidigt. Exempelvis är timmarna kring 17–19 oftast dyrare än senare på kvällen. Många svenskar har dragit ner på elförbrukningen vilket visar på att många åtgärder har bra effekt.

“För att klara elsmällen i vinter behöver vi spara, både el, varmvatten och pengar, så att vi har till att betala räkningen, understryker hon.” Läs mer här

Minska på elanvändningen

Förutom använda elprodukter när elen är billigare kan du även byta ut dina elprodukter till mer energisnåla alternativ. Att sänka värmen hemma, hänga tvätten och duscha kortare tid är andra saker som kan ha stor inverkan på elförbrukningen och ekonomin.