Undvik oförutsedda kostnader vid husköp

Det finns alltid en ekonomisk risk när du köper ett nytt hus. Men genom att undersöka huset ordentligt innan köpet kan du undvika oförutsedda kostnader. Det bästa är att anlita en besiktningsman.

Att köpa ett hus innebär alltid en ekonomisk risk. När du ska köpa ett hus har du som köpare undersökningsplikt enligt jordabalken. Det innebär att du inte kan få någon som helst ersättning för fel som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning. Det kan bli en obehaglig överraskning om du inte undersöker huset ordentligt. Om du inte har undersökt husgrunden eller vinden kan du behöva sanera för eventuella mögelskador eller liknande. Om du redan har råkat ut för mögel i ditt nyköpta hus kan det vara en bra idé att ta hjälp med mögelsanering av en bra firma som kan sin sak. Mögel bildas om det är för höga fuktvärden under lång tid. Därför är det viktigt att undersöka om ett hus har för hög fuktkvot. När du letar hus ska du aldrig ignorera din magkänsla. Kände du en konstig lukt från källaren ska du kolla upp det.

Anlita alltid en besiktningsman

När du ska besikta ett hus som du är intresserad av att köpa kan du anlita en besiktningsman som är expert på att undersöka hus. När du anlitar en besiktningsman är det viktigt att du läser igenom avtalet noggrant för att se vad som ingår i besiktningen. Ibland kan de behövas kompletterande undersökningar. Finns det en öppen spis eller kakelugn bör du kolla med en sotare innan du köper att allt är okej. Även om du anlitar en besiktningsman bör du titta igenom hela huset själv och testa att saker fungerar som de ska. Det kan exempelvis vara att spola i toaletten och skruva på kranar. Det är bra att tänka på att den grundliga undersökningen ska göras innan du skriver under köpekontraktet. Du har dock möjlighet att skriva in en klausul i köpekontraktet om du behöver skriva på papperen innan du har möjlighet att undersöka det. Du som köper ett nytt hus bör ha en stor buffert i fall det inträffar oförutsedda händelser. Det kan hända saker även fast du har undersökt huset ordentligt. Något annat som är bra att undersöka är uppvärmningssystemet och hur gammalt det är. Du vill helst slippa byta värmepanna det första du gör när du flyttar in. Fråga mäklaren om allt du funderar över.

Saker som du kan undersöka själv:

  • Öppna och stäng alla fönster och dörrar i huset.
  • Tänd och släck alla lampor.
  • Spola i alla kranar och toaletter.
  • Leta efter synliga vattenskador på golv, tak och väggar.

Dolda fel

Dolda fel är ett fel som varken du som köpare, mäklaren eller säljaren känner till när avtalet skrivs och det är ett fel som inte gått att upptäcka vid en besiktning. Om det dolda felet upptäcks inom tio år efter köpet är det säljarens ansvar. Men om du upptäcker ett fel efter köpet som du borde ha upptäckt är det tyvärr ditt problem.