Spara pengar – se över din energiförbrukning hemma

Att se över hemmets energiförbrukning är ett av de där sätten att sänka kostnaderna som kan ge stora effekter på privatekonomin på sikt. En av de stora utgiftsposterna för många husägare är uppvärmningen. I det avseendet kan det vara en bra idé att byta till en värmepump, ett alternativ som i många fall är mycket kostnadseffektivt.

En värmepump från Bosch fungerar på så sätt att den utvinner värme ur luften utomhus. Det är ett tillvägagångssätt som dels sparar energi men som också innebär en hel del andra positiva bieffekter. Dels har det en luftrenande effekt eftersom ditt hem ständigt fylls på med ny fräsch luft. Dels innebär det också att du beroende på hur du ställer in värmepumpen också kan använda den för att kyla ned hemmet under sommaren. En Bosch värmepump är perfekt anpassad till Sveriges klimat, ett klimat som kan präglas av förhållandevis stora skiftningar i temperaturer mellan årstiderna vilket såklart ställer tuffa krav på vilken typ av uppvärmningsalternativ du använder dig av. Värmepumpar är som tur är väldigt flexibla.

Kostnadseffektiv uppvärmning

Du kan ställa in värmepumpen så att den exakt motsvarar ditt hems förutsättningar. För att spara pengar på sikt kan det vara värt att kombinera värmepumpen med bättre isolering – om den inte redan är bra vill säga. Hur väl ditt hus är isolerat är förstås avgörande för hur väl värmeeffekten från din pump tas tillvara. Ju bättre isolering, desto mer värme stannar kvar i huset och desto mer energi – och pengar – sparar du. Men även utan perfekt isolering kan en luftvärmepump minska ditt uppvärmningsbehov med så mycket som 55%. Exakt hur mycket du står att spara beror dock på ditt hems specifika förutsättningar. Faktorer så som var i landet du bor, hur stora temperaturskillnader du står ut med mellan olika rum och annat spelar roll. Vad som står klart är att potentialen är stor. Ett sätt att avgöra vilken luftvärmepump från Bosch som du ska välja är att titta på energimärkningen. På energimärkningen kan du se hur väl värmepumpen lämpar sig för olika typer av hus och sammanhang.

Enkel att installera – i de flesta fall

Ytterligare en fördel med att byta till en värmepump från Bosch är att de är enkla att installera. I regel kan du klara av det själv och installationen ska inte behöva ta mer än några timmar. Om installationen på grund av hur huset är konstruerat trots allt skulle kräva att du tar hjälp utifrån så har du rätt att göra rotavdrag för hantverkarna. På så sätt kan du sänka kostnaden för installationen med upp till 30 procent. En luftvärmepump består alltid av minst två delar, en inomhus- och en utomhusdel. Om ditt hus har flera våningar kan det vara en bra idé att komplettera med ytterligare inomhusdelar till varje våningsplan, dem kan du sedan koppla samman med en utomhusdel. Med tanke på hur prisvärda luftvärmepumpar är borde fler villaägare se över sin uppvärmning och sluta lägga pengar på värme som bokstavligt talat seglar ut i atmosfären.