Innan du tar ett lån

Konsumtionslån växer rekordartat i Sverige, med följ att allt fler blir skuldsatta. Försök alltid att spara ihop till det du behöver köpa. Det blir alltid billigare än ett lån. Om du ändå måste ta ett konsumtionslån, se till att be om ett representativt exempel hos låneförmedlaren för att se räntekostnader och undvika kreditupplysning.

 

Det är bra att tänka till lite extra innan du tar ett konsumtionslån, något vi svenskar tar allt mer. Om du inte gör din läxa vet du ju heller inte vilken långivare som är bäst och hur du räknar på räntan för att inte bli alldeles barskrapad när lånet väl ska betalas tillbaka.

 

Svenskar lånar som aldrig förr, tillsynes utan att tänka på konsekvenserna. I Expressen går det till exempel att läsa om hur just konsumtionslån, alltså privatlån ägnat åt konsumtion av olika slag – verkar vara populärast. Därtill är räntor oftast höga och de kan även vara svåra att jämföra, alltså försvåra för konsumenten med flit. Det är alltså bra att tänka till några extra varv innan du ens tar lånet. Behöver du det verkligen? Det är alltid bättre att spara ihop pengar om du vill köpa något. För vinnarna på dessa snabba lån är alltid låneaktörerna, aldrig du. Låneförmedlarna är de som blir rika, på dina lån och dina skulder.

 

Hos många aktörer behöver du göra en låneansökan för att få veta just din ränta. Det kan leda till att du åker på många kreditupplysningar – Expressen

 

Det är riktigt lurigt i denna bransch, och fundera riktigt ordentligt om du inte kan finansiera köpet helt med egna medel, i alla fall delvis genom ditt egna sparande. Det blir alltid billigare för dig.