Snabba cash

Idag skriver vi om sparande och hur ett smidigt smslån kan hjälpa en månad när det blivit oförutsedda kostnader. Oavsett om du är i behov av ett snabbt lån eller inte rekommenderar vi att man sparar långsiktigt, trots att det verkar både svårt och tråkigt ibland. Det lönar sig i längden.

ekonomi pengar lån skuld spara spargrisI DN kan vi läsa att det är tydlig trend att obetalda sms-lån minskar, enligt statistik från Kronofogdemyndigheten – en trend som vi hoppas håller i sig. Orsaken tros vara en bättre konjunktur samt en självsanering av marknaden inför kommande regelförändringar och granskningar av sms-låneföretag av Konsumentverket. Ett smslån är alltså mycket säkrare än vad vissa kanske tror, och kan vara en riktigt räddare i nöden när en tuff månad lider mot sitt slut.

Ett annat sätt att betala oförutsedda kostnader kan vara att hålla ett regelbundet sparande, i Aftonbladet kan vi läsa om experternas bästa tips för detta och vi sammanfattar detta i en listan här nedan:

  • Sätt av pengar varje månad och investera gärna i billiga indexfonder. Våga tänk långsiktigt och riskera aldrig pengar som du ska använda inom fem år.
  • – Buffertsparandet placerar du på konto med bra ränta.
  • För annat räntesparande är det klokt att inte binda på för lång tid eller att placera i långa obligationsfonder, som kan falla i värde när marknadsräntan stiger.
  • – Sparar du långsiktigt – fortsätt med aktiesparande.
  • – Har du sparat till pensionen och snart ska njuta av ditt sparande är det läge att växla över från aktiesparande till räntesparande.

Att inte hamna i skuldfälla

När en lånar pengar är det bra att inte hamna i skuldfällor och vara nogräknad i sin privatekonomi, det är vissa mer än andra.

Några som står i stor skuld är Nordkorea som är skyldigt Sverige enorma belopp – något vi kan läsa om i SvD. Det handlar om hur vi under 1970-talet hade förhoppningar om en spirande affärsrelation med landet borta i Asien och Exportkreditnämnden ställde ut garantier för över två miljarder kronor för denna nya marknad. Men Nordkorea betalade inte sina räkningar och Sveriges fordran på landet summeras än idag med löpande ränta – en exportskuld större än något annat land. Så det gäller att veta var en lägger sina pengar, särskilt som konsument eller handelsman.