Så påverkas du av startups

Det låter kanske som en skrämselrubrik från en kvällstidning, men faktum är att startups numera påverkar oss alla, på olika sätt. Även om Sverige fortfarande har flera stora företag inom tillverkningsindustrin så blir vi också allt mer beroende av nya företag som Spotify och Skype.

Även om man skulle vilja är det svårt att undvika den nya, digitala ekonomin och startupscenen. Spotify är förvisso ingen startup längre, men är ett bra exempel på vad många av dagens startups satsar på att bli. Nyligen betalade Telia 115 miljoner dollar (950 miljoner kronor) för en ägarandel på 1,4 procent i företaget. Därmed är alla de svenskar som köpte aktier i Telia när företaget börsintroducerades också delägare i Spotify.

Telia är långt ifrån ensamma om att nyligen ha investerat i Spotify. Sammanlagt har företaget fått in 526 miljoner dollar i nytt kapital. Numera värderas Spotify till 8,53 miljarder dollar, och av denna anledning kallas det ibland för en ”octocorn”. Bakgrunden till detta är att startups som tros kunna nå ett värde på en miljard dollar kallas för ”unicorns”, alltså enhörningar, i den ekonomiska världen.

När ett startup-företag gör succé får de räkna med att andra, större företag kommer att försöka konkurrera med dem. Det hände när Apple införde möjligheten att skicka meddelanden gratis mellan sina enheter, en funktion stulen rakt av från den populära appen, Whatsapp.

Apple höll nyligen en Keynote där de presenterade flera nyheter på mjukvaruområdet. Flera av dessa nyheter innebär stora hot mot framgångsrika svenska startups, som Izettle.