Lån och bostadsmarknaden 2019

Jämför alltid lån med varandra, och tänk på att det lönar sig att äga sin bostad, snarare än att hyra den.

Innan du tar ett lån, till insatsen till exempel, är det ett smart drag att först jämföra olika låneerbjudanden och långivare med varandra. Det går snabbt och enkelt på Axo Finans. Där kan du få bankernas villkor jämförda och sedan det bästa erbjudandet uträknat och klart på en dag. Det gör att du slipper förhandla med banken, och enkelt ha ett besked redo på några timmar. Dessutom är inte ansökan bindande.

Svårt med bostad i dagens läge

Det är svårt med bostäder idag och många kämpar med att spara ihop insats så att de inte behöver låna till den och kan få bolån hos en bank. Men ibland måste man helt enkelt låna, just för att kunna få till boendet. Att hyra boende, och särskilt i andra hand, kan vara en bra mycket dyrare månadskostnad än återbetalningen på ett blancolån. Dessutom är en bostadsrätt en investering, till skillnad från en hyresrätt eller en lägenhet du hyr i andra eller tredje hand.

I en artikel i VA går det att läsa om hur det skärpta amorteringskravet har slagit mot bostadsmarknaden. Bara i Stockholm har försäljningen av bostadsrätter minskat med hela 20 procent:

 

  • Under det år som gått sedan det skärpta amorteringskravet infördes, alltså perioden 1 mars 2018 till 28 februari 2019, har det sålts 12 procent färre bostadsrätter i Stockholms län än motsvarande period ett år tidigare. Antalet sålda villor har samtidigt minskat med 8 procent.
  • Det är framför allt försäljningen av dyrare bostäder som minskat. För bostadsrätter som kostar över 3 miljoner kronor har försäljningen i Stockholms län minskat med hela 20 procent, att jämföra med 4 procents nedgång för bostadsrätter som kostar mindre än 3 miljoner.
  • För villor syns samma mönster. För villor som kostar över 7 miljoner kronor har försäljningen fallit med 20 procent, att jämföra med 3 procents nedgång för villor som kostar mindre än så.
  • Totalt i hela Sverige har antalet sålda bostadsrätter minskat med 6 procent, men det drivs mycket av nedgången i Stockholm. Exklusive Stockholms län är nedgången endast 2 procent.

 

Källa: Veckans Affärer

Även i artiklar i Dagens Industri går det att läsa om hur det fortsatt är alldeles frostigt på bostadsmarknaden, och det gäller för både bostadsrätter och villor. Mäklare varnar för ännu mer prispress nu när nyproducerat byggs klart och väller ut på marknaden, utan den stora efterfrågan man trodde det fanns när bygget startade. I stället har efterfrågan utbytts mot ett jättestort utbud, höga priser för den som är själv och större svårigheter att få till ett lån om man inte har samlade pengar, har ett väldigt välbetalt jobb eller söker en bostad på egen hand utan partner. Det är vidare så att det blir svårt för människor som vill skilja sig att lämna sin bostad för att köpa en ny, eftersom de inte får lån när de ansöker om det själva.

Mer om bomarknaden och en del ödefrågor som svenska politiker måste diskutera går det att läsa om här i Svenska Dagbladet.